Sunday, January 8, 2012

Cepatnya kita menilai...huhu

Assalamualaikum WBT.. :)

Aku nak berkongsi sesuatu dengan kawan- kawan. Kisah yang aku ambil dari Kak Norzarina Kamaruddin. Sekadar nak bagi pengajaran buat kita bersama.. Jom baca~

Seorang doktor meluru masuk ke ruang hospital dalam keadaan tergesa-gesa selepas mendapat panggilan kecemasan dari pihak hospital..
Dia menukar pakaian dan terus meluru ke blok pembedahan..
Dia mendapati ayah kepada budak yang berada dalam bilik pembedahan sedang berdiri menunggunya..
Apabila si ayah melihat doktor itu, dia terus berteriak..
"Kenapa kamu ambil masa yg lama utk datang..?? Kamu tahu ...tak anak saya dalam bahaya sekarang nie..?? Kamu tak ada rasa bertanggungjawab ke..??"

Doktor tersebut tersenyum dan berkata :
"Saya minta maaf, saya berada di luar hospital dan sy datang sepantas yg mungkin selepas mendapat panggilan kecemasan tu..dan sekarang, saya harap anda bertenang..jadi, saya dapat buat kerja saya.."

"Bertenang kamu kata..?! Kalau anak kamu berada dalam bilik tu skrang nie, bolehkah kamu bertenang..?? Kalau anak kamu mati sekarang nie apa yg kamu buat..?? Kata si ayah dgn marah..

Si doktor tersenyum lagi dan berkata :

"Saya akan kata bahawa Allah telah berfirman dlm kitab-Nya yg suci "Drpd Allah kita dtg dan kepada-Nya kita kembali".. Doktor tak mampu utk memanjangkan hayat seseorang..Insya-Allah kami akan cuba yg terbaik utk anak kamu.."

"Memberi nasihat bila kita tak mengalaminya memang senang..!" gumam si ayah..

Pembedahan tu mengambil masa beberapa jam..Tak lama kemudian, si doktor keluar dgn gembira..

"Alhamdulillah..anak anda selamat..!" Dia terus berjalan tanpa menghiraukan si ayah. "Kalau kamu ada sebarang soalan..kamu boleh tanya jururawat..!"

"Kenapa doktor tu sombong sangat..?! Tak boleh ke dia tunggu beberapa minit supaya saya dpt tnya beberapa soalan tentang anak saya..?!" Komen si ayah selepas melihat jururawat..

Jururawat itu berkata sambil air mata mengalir di pipinya : "Anaknya meninggal dunia semalam dlm kemalangan jln raya.. Dia berada dlm upacara pengebumiaan anaknya ketika kami menghubunginya utk pembedahan anak encik..dan sekarang dia telah pun menyelamatkan nyawa anak encik, dia tergesa-gesa utk menghabiskan upacara pengebumiaan anaknya.."
Sedih kan? Macam menusuk hati pulak.. Maka, moral of the above story, we cannot simply judge people.. B'coz sometimes, we don't know what actually is happening and the real situation faced by those people.. Bersangka baiklah kita dengan semua orang supaya orang akan sentiasa bersangka baik pada kita. Pengajaran untuk diriku juga. Wassalam (^_-)

No comments:

Post a Comment

TQ