Thursday, July 7, 2011

DeRmA dArAh.. SaKiT kE??

Salam...
Alhamdulillah, cuaca hri ni sguh baek.. hehe..rse hepy plak,.:D

Ya Allah, syukur hari ni dpt pengalaman baru iaitu menderma darah..haa? kalo sebut pasal derma darah, mesti org akn tnya "sakit x?" kan?hehe.. Secara jujurnya, masa jarum mula2 masuk tu sakit jgk, takut pon ada sebab nmpak besar je jarum tu, tajam plk tu..hu2, tp kuatkan semangat sebab nk rasa sendiri pengalamn menderma darah.. Sebagai persediaan untuk derma darah hari ni, aku elakkan tdo lwat semalam..aku tdo pkul 1, kira2 hampir 6 jam la jgk, emm, penting tau, coz kalo xcukup tdo xbleh nk derma.. selain tu, pg td sebelum ke klas, aku makan biskut dan ubat dulu.. Ubat tambah darah, Revicon & Primrose Oil..hehe, ni sume ibu aku yg beli demi menjaga kesihatan anaknya yg kurang vitamin b ni.. ^^,

Bukan ape, aku risau kalo haemoglobin rendah.. td mase cek dgn nurse, dia ckp aku drah b and haemoglobin aku 13.1..sukanya! mmg suka sgt2! :D lepas jgk akhirnya 'saringan' ni..shera, scha n zatul pon lpas jgk.. Next, pegi ke kuanter blood pressure, aku xsure brape, lebih kurang 120 /84 kot..tp paras normal la.. pastu, g dftar dgn nurse, dia bg alatan utk derma darah.. akhirnya, smpai ke destinasi, kerusi derma darah! hehe..menakutkan jgk.. nurse tnya, "Awk ok x guna tgn kanan?" aku mula terpinga2 dan sekadar mengangguk byk kali..hehe.. Maka, aku pon baringlah ats kerusi tu, menunggu lenganku dicucuk..aduhh, sakit+sengal+kebas.. tahan je laa... kmudian, 10 minit kmudian, aku pon siap...Alhamdulillah, xd rasa pening atau nk pengsan mase tu ...walaupon dh derma sebanyak 450 mm darah!! wah, byk tu weh..hmpir sebotol air mineral..hi3 
Kemudian, para penderma disediakan sedikit air dan makanan (100 plus n roti coklat) ha2, tmbah lg rzeki, syukur ya Allah...

Muka hepy dpt derma darah..hehe (:

Sakit kot mase ni, sbb tu muka berkerut sikit tu..tanx scha tlg ambik gmbar, bleh htr mms kt ibu.. =)


Sesungguhnya aku sedar jika sekiranya Allah menginginkan sesuatu perkara itu terjadi, maka jadilah ia..Walau kita cuba mengelak, ia tetap berlaku..tetapi, sekiranya Allah tak izinkan ia berlaku, meski pelbagai cara kita lakukan dan berikhtiar, tetap tak berlaku..kerana Allah lebih mengetahui setiap sesuatu itu.. Yakinlah dgn setiap ketentuan Allah sebab setiap yg berlaku ada hikmahnya.. Syukran Ya Allah... (^_^)

1 comment:

  1. Alhamdulillah tercapai gak..dapat jugak rase sendri kan

    ReplyDelete

TQ